Филми Научни - фантастика

Х-Мен (2000)

Добави коментар

Превърнали се в култ за феновете – комиксите с Х-Мен излизат от 60-те години – героите от популярната поредица оживяват и на големия екран. Филмът майсторски засяга най-важните теми от комикса – за расизма, имиграцията и самоличността, и го прави доста впечатляващо с помощта на изключителните актьори.


X-Men, САЩ, 2000

Научнофантастичен екшън

реж. Брайън Сингър

Участват: Хю Джакман, Патрик Стюарт, Йън Маккелън, Фамке Янсен



Х-менПревърнали се в култ за феновете – комиксите с Х-Мен излизат от 60-те години – героите от популярната поредица оживяват и на големия екран. Филмът майсторски засяга най-важните теми от комикса – за расизма, имиграцията и самоличността, и го прави доста впечатляващо с помощта на изключителните актьори.

Проф. Чарлс Ксавие (Патрик Стюарт), Логън (Хю Джакман), Ороро Мънро (Хали Бери), Скот Съмърс (Джеймс Марсдън) и Мари Д’Анканто (Ана Пакуин) са считани за аутсайдери както от хората, така и от собствената си раса на мутанти.

Като проследява произхода на надарените със свръхсила възпитаници на проф. Ксавие, филмът не пропуска да покаже в цялата му прелест и зловещия Магнето (Йън Маккелън), придружаван от своята гвардия мутанти, сред които се открояват Мистик (Ребека Ромейн-Стамос) и Тоуд (Рей Парк).

Сенаторът Кели (Брус Дейвисън) предприема кампания срещу мутантите, което само усложнява положението. Стилната режисура на Сингър (“Обичайните заподозрени”) се справя добре с екшъна и е малко по-смислена от останалите скорошни екранизации по комикси.

Х-мен

Награди и номинации:

  • 6 награди от Академията за научнофантастични, фентъзи и филми на ужасите – за най-добър научнофантастичен филм, режисура, актьор на Хю Джакман, поддържаща актриса на Ребека Ромийн-Стамос, сценарий и костюми
  • 4 номинации от Академията за научнофантастични, фентъзи и филми на ужасите – за поддържащ актьор на Патрик Стюарт, млада актриса на Ана Пакуин, грим и специални ефекти
  • Номинация за наградата “Хуго” за научнофантастичен сценарий
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Патрик Стюарт , Хю Джакман , Холи Бери , Х-Мен , Йън Маккелън , Фамке Янсен

7 поредни вечери с ”Х-Мен” по bTV Cinema

Хю Джакман още веднъж ще се превъплати във Върколака

„Стомана на ринга” - бокс между истински роботи в нов проект на Disney

Хю Джакман до роботите от филма ЖИВА СТОМАНА на Comic Con

Хю Джакман тренира боксьор от бъдещето в "Стомана на ринга"